V Bardejove spoja tri stredné školy do jednej

03.04.2007 Bardejov

Prešov 3. apríla (TASR) - Spojená škola v Bardejove vznikne od 1. septembra 2007 zlúčením troch súčasných stredných škôl (SŠ). Rozhodlo o tom dnes Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a odštartovalo tak ...
Poslanci o tom rokovali v sále, do ktorej a pred ňu prišlo asi 300 žiakov Stredného odborného učilišťa (SOU) Pod Vinbargom. Protestovali proti tomu, že ich škola sa má podľa návrhu presťahovať do Združenej strednej školy (ZSŠ) na Štefánikovej ulici.
Predseda PSK Peter Chudík (Smer - SD) kritizoval riaditeľa SOU, že umožnil žiakom prísť na rokovanie, pričom nie všetci sú plnoletí. \"Nepáči sa mi zneužívanie detí pri riešení takejto odbornej témy, \" poznamenal. Racionalizáciu siete SŠ, ktorých je v Bardejove 11, z nich je osem negymnaziálnych, označil za prepotrebnú, pretože už len v tomto okrese sa neuskutočnila v predošlom období. Prvý pokus 12. decembra, keď sa zlúčenie malo týkať iných dvoch SŠ - priemyslovky a obchodnej akadémie - sa skončil neúspešne a odložili ho pod rovnakým tlakom protestujúcich pedagógov a žiakov.
Nová spojená škola s troma organizačnými zložkami - ZSŠ, SOU a učilište - bude sídliť na Štefánikovej ulici, teda tam, kde dnes funguje ZSŠ. Podľa poslanca Jána Patakyho (klub SDKÚ - DS a KDH) z volebného obvodu Bardejov má najlepšie podmienky. V areáli SOU nie sú ani materiálové ani priestorové podmienky na realizáciu praktického vyučovania týchto učebných odborov, areál je navyše veľmi veľký, jeho údržba si žiada vysoké náklady.
Patakyho klubový kolega Pavol Tarcala poznamenal, že treba sa vrátiť aj k prvej nevykonanej etape racionalizácie. Tretí poslanec z obvodu Bardejov Andrej Havrilla (HZD) konštatoval, že poslanci svojím rozhodnutím žiadnu školu nechcú zničiť, ale fúziou zvýrazniť prednosti každej z nej.
 

Vyberte región